FAQ – Veelgestelde vragen

Waar en wanneer kan ik spelen?

In de sporthal van Sint-Gillis te Dendermonde:
op dinsdag van 21.00 tot 22.30 uur
op woensdag van 20.30 tot 22.30 uur
op donderdag van 19.30 tot 21.00 uur

In de sporthal van Grembergen te Dendermonde:
op zondag van 10.00 tot 11.30 uur

Hoeveel kost het lidgeld en wat krijg ik daarvoor?

Het lidgeld bedraagt € 80 per kalenderjaar. Voor deze prijs biedt onze club 4 speelmomenten per week aan, de sportverzekering, het gebruik van plastic shuttles én een abonnement op het magazine Hup van Gezinssport Vlaanderen.

Onze club organiseert ook jaarlijks andere activiteiten voor haar leden en hun gezin. Voorbeelden hiervan zijn: een wandeling met gids doorheen Dendermonde met achteraf een broodjeslunch en drankje, een nieuwjaarsreceptie met quiz, een barbeque, een uitstap naar de Westhoek, … Dit alles aan buitengewoon democratische prijzen voor haar leden.

Wat heb ik nodig om te spelen?

Om badminton te spelen, heb je indoor sportschoenen nodig. Bij voorkeur badmintonschoenen, omdat badmintonschoenen speciaal ontworpen zijn om regelmatig zijwaartse bewegingen te maken. Verder volstaat voor de heren een korte sportbroek (zoals voor tennis) en een shirt. Aangenaam zijn zweetafvoerende shirts, maar een katoenen t-shirt kan natuurlijk ook. Wie dat wil, kan via de club een rood t-shirt aankopen met het logo van de club.
Voor de dames bestaan er rokjes met daarin een broekje verwerkt. Maar ook zij kunnen gewoon een korte sportbroek dragen. Badmintonkledij is ongeveer hetzelfde als tenniskledij en padelkledij. Enkel de schoenen zijn wat anders, waar je kiest voor een schoen met zolen voor zaalsporten.

Verder heb je een badmintonracket nodig als je regelmatig wil spelen. De eerste drie badmintonsessies mag je gerust een racket van de club gebruiken. Zo hoef je daarin pas te investeren als je zeker bent dat je je wil aansluiten.

In onze club wordt met plastic shuttles gespeeld van Yonex, die door de club zelf worden voorzien. Die hoef je dus niet mee te brengen.

In de sporthal zijn er gemeenschappelijke kleed- en doucheruimtes. Eén voor de mannen en één voor de vrouwen. Elk lid mag hiervan gebruik maken. Als u achteraf wil douchen, breng dan zeker handdoeken en douchegerei mee. 

 

Kan ik badminton eerst vrijblijvend uitproberen om te zien of de sport en de club mij liggen?

Dat kan in onze club! Je mag tot 3 keer gratis meespelen op een speelmoment naar keuze, alvorens je aansluit en lidgeld betaalt. Je mag tijdens deze periode gebruik maken van een badmintonracket van de club.

Vanaf welke leeftijd kan ik in de club terecht?

Vanaf de leeftijd van 14 jaar ben je welkom.

Kan ik bij jullie badmintonles volgen?

Regelmatig worden er lessenreeksen voorzien voor leden en dit aan zeer democratische prijzen. Raadpleeg hiervoor de kalender op deze website. De lessen worden aangepast aan het niveau van de spelers.

Krijg ik een deel van mijn lidgeld terug via het ziekenfonds?

Elk lid krijgt jaarlijks van ons bestuur een document met bewijs van inschrijving in een sportclub. Dit bezorg je aan je ziekenfonds, zodat ze de jaarlijkse bijdrage voor lidgelden sportclubs kunnen terugbetalen. Afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten, kan je jaarlijks ongeveer € 15 tot € 25 terugkrijgen.

Hoe werkt de puntentelling van badminton?

Een partij wordt normaal gespeeld naar twee gewonnen games (best of three games) van 21 punten volgens het rally point systeem. In de club spelen wij naar 1 gewonnen game. De partij die het eerst 21 punten scoort wint de game, behalve als de stand 20-20 wordt bereikt; dan wint de partij die vervolgens het eerst op 2 punten voorsprong komt, de game.

Wat is het verschil tussen een recreantenclub en een competitieclub?

Bij een recreantenclub zoals de onze, ligt de focus op badminton spelen voor het plezier. Spelers van verschillende niveaus zijn in onze club aanwezig: van beginners tot gevorderden.

Het grootste verschil met een competitieclub, naast het gebruik van plastic shuttles i.p.v. veren shuttles, is het spelen van 1 game i.p.v. naar 2 winnende games (waarbij dus soms 3 games na elkaar gespeeld worden.) Het voordeel van deze afspraak is dat iedereen binnen de 10 minuten kan spelen. In een competitieclub moet je soms langer dan een half uur wachten om te kunnen badmintonnen.

Wij spelen geen competitie. Wel doen sommige leden af en toe mee aan recreantentornooien van andere badmintonclubs. Tornooien georganiseerd door clubs aangesloten bij Gezinssport Vlaanderen, geven korting aan andere leden van clubs die aangesloten zijn bij de federatie Gezinssport Vlaanderen (zoals wij). Je krijgt enkele euro’s korting op het inschrijvingsgeld voor tornooideelname.

 

Kan ik met mijn Uitpas punten verzamelen door te komen spelen?

Telkens je komt badmintonnen, kan je je Uitpas scannen aan de paal in de inkomhal van de sporthal te Sint-Gillis Dendermonde. In Grembergen staat helaas geen Uitpas scanner. Per badmintonbeurt spaar je 1 punt op je Uitpas. Dit levert fijne extra voordelen op. Zo kan je 25 punten op je Uitpas bijvoorbeeld inwisselen voor een bioscoopticket bij Cinema Albert. Sporten wordt, naast de vele andere voordelen, zo nog eens extra beloond!

Is badminton een gezonde sport? Hoeveel kcal verbrand ik met een uur badminton spelen?

Badminton is een veelzijdige sport die niet alleen leuk is om te spelen, maar ook een geweldige manier is om calorieën te verbranden. Het is een snelle en atletische sport die veel van je lichaam vraagt. Het verbranden van calorieën hangt af van de intensiteit waarmee je speelt en hoe lang je speelt. Volgens onderzoek kan een uur badminton spelen, leiden tot een verbranding van ongeveer 600 kcal voor een volwassen man van 80 kilo. Dit is vergelijkbaar met het verbranden van calorieën tijdens activiteiten zoals hardlopen of fietsen. De MET-waarde van badminton is 7. Dat wil zeggen dat je je gewicht vermenigvuldigt met 7 om te weten hoeveel kcal jij exact verbrandt met een uurtje badmintonnen.

Wat is de gedragscode voor sporters in de club?

Je kan de gedragcode hier terugvinden.

Wat als mijn vraag hier niet bij staat?
Heb je nog een andere vraag dan diegene in de rubriek veelgestelde vragen? Stuur ons een mail met je vraag. Ons mailadres is gezinssportdendermonde@gmail.com